Finano: Uw financiŽn, onze informatie
  1. Finano
  2. Instanties
  3. Rechtsbijstand (Raad voor Rechtsbijstand)

Rechtsbijstand

Raad voor Rechtsbijstand

Rechtsbijstand (Raad voor Rechtsbijstand) De Raad voor Rechtsbijstand zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen toch rechtshulp kunnen krijgen. Wanneer mensen niet uit eigen middelen een advocaat kunnen betalen, kan de overheid een deel van de kosten betalen. Dit wordt "gesubsidieerde rechtsbijstand" genoemd. Een verzoek hiertoe kan worden gedaan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Recht op rechtsbijstand

De raad voor rechtsbijstand onderzoekt of iemand in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Er wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en het vermogen. Wie recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand moet wel altijd een eigen bijdrage betalen. Hoe lager het inkomen, hoe lager de bijdrage. Niet alleen de hoogte van het inkomen is belangrijk voor het toekennen van rechtsbijstand. Bij het beoordelen van de aanvraag wordt ook naar de reden voor de aanvraag gekeken. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van de Raad voor rechtsbijstand kun je een bezwaar indienen.

Zaak gewonnen?

De Raad voor rechtsbijstand kijkt na afloop naar het financiŽle resultaat van een rechtszaak. Is de opbrengst meer dan 50% van het persoonsgebonden heffingvrij vermogen, dan wordt de gesubsidieerde bijstand (ook wel "toevoeging" genoemd) ingetrokken. Je moet dan alsnog alle kosten van de advocaat zelf betalen.

Organisatie Rechtsbijstand

Er zijn vijf Raden voor Rechtsbijstand in Nederland in de plaatsen: Amsterdam, Arnhem, 's-Hertogenbosch, Den Haag en Leeuwarden. Iedere Raad werkt in een eigen gebied (ressort) en is een zelfstandig bestuursorgaan. De Raden worden gefinancierd door het Ministerie van Justitie.

Contactgegevens Rechtsbijstand

AdresNaritaweg 227
Postcode, plaats1043 CB, Amsterdam
LandNederland
Telefoon020 5805999
Websitewww.rvr.org

Gerelateerde artikelen aan Rechtsbijstand

Offerte aanvragen?
Voordelig, gratis en snel!